Insomnus

Godzilla x Kong: Az Új Birodalom

2024. április 05. - Inszomnusz

King Kong alakja meglehetősen régóta része a filmtörténelemnek, már 1933-ban készült alakjáról feldolgozás, de a legjobbak közé inkább az 1976-os változat került, melyben Jessica Lang és Jeff Bridges a főszereplők. Népszerű lett a 2005-ös látvány-verzió is Naomi Watts és Adrien Brody játékával, lenyűgöző felvételei és szörnyei miatt. Ez utóbbi még az IMDb-n is elnyerte közel félmillió szavazó szimpátiáját a 7,2 pontos átlagértékeléssel. (Az IMDb-n 7 pont fölé csak a sikeresebb filmek jutnak.) Valamivel később, 2017-ben debütált a Kong: Koponya-sziget, melyben Brie Larson és Tom Hiddleston játsszák a legfőbb karaktereket, ám ez csak 6,7 pontig jutott és igazából nem is érdemelt többet (annak dacára sem, hogy látványban valóban nem rossz ez a film sem). Végül eljutottunk 2024-hez, a Godzilla x Kong: Az Új Birodalom című filmhez, melyet volt szerencsém nemrégiben látni kedvenc mozimban.

king_kong1.jpg

A kép forrása: parade.com

Nos, az igazság az, hogy megdöbbentem az új King Kong feldolgozás rendkívül alacsony színvonalán. Sem látványban, sem színészi játékban sem pedig alap-történetben nem tudta elérni Adam Wingard rendező csapata a korábbi Kong-filmeket (és a közepes szintet). Nálam egyszerűen az értékelhetőség határán van, valahol 40-50% környékén. A főszereplők ugyanakkor megtesznek mindent a sikerért: Rebecca Hall például hitelesen alakítja a tudósnőt, aki egy indián kislányt nevel, Jiát (Kaylee Hottle) annak a törzsnek egyetlen túlélőjét, akik utolsókként gondozták Kongot eredeti szigetén. Viccesen alakítja az állatokat gyógyító Trapper állatorvost és laza kalandort Dan Stevens is, de Rebecca Hallal együttesen sem tudják feljavítani a végeredményt.

A főszereplők sorában kiemelhető meg Brian Tyree Henry, akit A gyilkos járatból ismerhetünk, ahol ő Lemon. Ezúttal is neki kell(ene) biztosítani a humor-faktort, küzd is a kihívással, de valahogy megmarad takaréklángon a vicceskedés is. Sajnos a Godzilla x Kong ezen a téren sem teljesít túl jól.

king_kong2.jpg

A kép forrása: people.com

A fő gond a gagyi alaptörténet és a túltolt mese-világ, melyben óriás molylepkék, föld alatt élő giga-majmok és antigravitációs szikla-kristályok szerepelnek, melyeket senki nem tart hihetőnek kb 5 év felett. Ugyanakkor a film érezhetően nem az 5 éveseknek készült nem csupán a 12-es karika de nyelvezete és stílusa miatt sem.

A fő konfliktus-szálat a Godzilla és Kong alkotja: egyikük a felszínen él és védelmezi az emberiséget a különböző lényektől (ő Godzilla) másikuk pedig a Föld mélyén él és csak néha bukkan fel (ő Kong) akkor előbújva ha például fáj a foga. Egy nap egy szintén a mélyben élő törzs a föld alá szólítja Godzillát a gonosz majmok csapata ellen, mert azok támadásra készülnek. Godzilla megindul de előbb ki kell békülnie Konggal, hogy aztán együtt győzhessék le a gonosz nagy vörös majmot a mélyben. Kb ennyi a lényeg dióhéjban, no meg annyi, hogy az emberi főhősök is megjelennek, természetesen Kongnak segítve a harcban. 

Teljes katyvasz a sztori, sajnos azt kell mondjam: még inszomniásoknak is unalmas történet, amin a látvány-világ sem segít. Értékelésem 40% csupán. Ha nem tudsz aludni, ne ezt válaszd!

2csillag.jpg

Insomnus

A bejegyzés trackback címe:

https://insomnus.blog.hu/api/trackback/id/tr9918372819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus_ 2024.04.05. 13:46:30

Ez üreges föld téma a mélyben élő Konggal új motívum szerintem. Az is ultragagyi, hogy Godzilla a római Colosseumban pihenget és ez senkit nem zavar. Az egész film nagyon gyengécske. A 2005-ös Kong a legjobb eddig.
süti beállítások módosítása